August og september er de travleste måneder for cykeltyve herhjemme. Så står du en dag og spejder forgæves efter din tohjulede, er du ikke alene. Sidste år blev der stjålet lidt over 48.000 cykler i Danmark.

August og september er de travleste måneder for cykeltyve herhjemme. Så står du en dag og spejder forgæves efter din tohjulede, er du ikke alene. Sidste år blev der stjålet lidt over 48.000 cykler i Danmark.
”Vi stiller ikke krav om stelnummer for at udbetale erstatning, men det maksimale erstatningsbeløb er højere, hvis man har det,” siger skadedirektør i Alm. Brand, Brian Wahl Olsen.

Stelnummeret er nødvendigt at have, når tyveriet skal anmeldes til politiet. De fleste forsikringsselskaber kræver også at få oplyst stelnummeret, før de betaler erstatning, og det kommer bag på flere forsikringskunder. De kan derfor risikere selv at skulle punge ud for en ny cykel.

Hos et at landets største forsikringsselskaber, Alm. Brand, dækker man stjålne cykler med op til 4000 kr., hvis kunden ikke har stelnummeret, men kun en kvittering.

”Vi stiller ikke krav om stelnummer for at udbetale erstatning, men det maksimale erstatningsbeløb er højere, hvis man har det,” siger skadedirektør i Alm. Brand, Brian Wahl Olsen.

Følger med hos cykelhandleren – ikke i supermarkedet

Stelnummeret følger typisk med i cyklens servicehæfte, hvis den er købt hos en af landets cykelhandlere.

”Derudover opbevarer mange af de etablerede cykelhandlere - efter aftale med kunden - ofte stelnummeret i deres it-system, så kunden altid kan spørge cykelhandleren, hvis servicehæftet er blevet væk,” siger direktør i brancheorganisationen Danske Cykelhandlere, Thomas Joensen.

Vælger man i stedet at købe den to-hjulede i en supermarkeds- eller varehuskæde, skal man som forbruger som udgangspunkt selv sørge for at notere og gemme stelnummeret. For det står ikke andre steder end på cyklen. Og er cyklen først væk, er det for sent.

”Vi er hver dag i kontakt med kunder, som har fået stjålet cykler og som ikke har noget stelnummer. Jeg kan kun opfordre til, at man husker at få det skrevet ned og gemt det, hvis man er så uheldig at få sin cykel stjålet,” siger skadedirektør i Alm. Brand, Brian Wahl Olsen.

Facts om cykeltyverier:
- Hvert fjerde cykeltyveri sker i august og september (Kilde: Alm. Brand)
- I 2017 blev der totalt stjålet 48.141 cykler i Danmark (Kilde: Danmarks Statistik)

Tre råd til at gøre livet sværere for cykeltyven:
- Lås cyklen og brug også en kædelås til at låse både hjul og stel fast
- Efterlad ikke din cykel i byen, på stationer eller skoler om natten eller hen over weekenden
- Parker din cykel et sikkert sted – for eksempel inde i en bygning eller i et kælderrum

Om stelnummeret
- Stelnummeret findes under kranken – der hvor pedalarmene er monteret. Nummeret er enten graveret i cykelstellet eller fremgår af et klistermærke. Har du købt din cykel i udlandet, kan du få et stelnummer hos politiet
- Køber du en brugt cykel, kan du tjekke stelnummeret på politiets app, som kan fås til både Android og iOS. På den måde kan du se, om cyklen er meldt stjålet


Flere nyheder

Der er mange faldgruber, når du dater på nettet, men hvis du bruger din sunde fornuft, kan du snildt styre ude... Læs mere!

Det svenske hard rock band Takida kommer til Pumpehuset på deres 20 års jubilæumsturné. Læs mere!

Ny undersøgelse viser, at både bilister og cyklister bryder færdselsreglerne ved skoler. Træn ruten til og fra... Læs mere!

Fotograf Søren Solkær, der har sat sit navn under berømte portrætter af blandt andre Björk og David Lynch, hyl... Læs mere!

Netop offentliggjorte tal fra Nationalbanken viser, at danskernes indlån i bankerne lå på 921 mia. kr. i april... Læs mere!

Finanskrisen har sat sine spor på danskernes forbrugsadfærd. Selvom forbruget er ved at stige igen, er det end... Læs mere!

Rema 1000 har for 12. år i træk tocifret vækst i salget af økologiske fødevarer. Nye øko-varianter og et brede... Læs mere!

Siden 2015 har danskerne indsamlet plastiklåg fra Arlas mælkekartoner, så de kan genanvendes til gavn for milj... Læs mere!

Det er med hele ti løbsdatoer i ni byer, når femina Kvindeløb i maj og juni i år fejrer 20-års jubilæum, hvor ... Læs mere!

Ny udstilling på Kunsten viser 150 værker fra perioden, hvor nordisk kunst eksploderede i et orgie af surreali... Læs mere!