Arlas Fondensmaddannelsestilbud MADlejr til børn i 6. og 7. klasse er så populært i de danske skoler, at 60 procent af klasserne får afslag, fordi der er rift om pladserne. Derfor har Arla Fonden nu sat sig et ambitiøst mål frem mod 2025 om at skabe så mange MADlejre, at 10.000 skoleelever hvert år kan blive klogere på mad, måltider og livsstil og får en bedre madforståelse.

Arlas Fondensmaddannelsestilbud MADlejr til børn i 6. og 7. klasse er så populært i de danske skoler, at 60 procent af klasserne får afslag, fordi der er rift om pladserne. Derfor har Arla Fonden nu sat sig et ambitiøst mål frem mod 2025 om at skabe så mange MADlejre, at 10.000 skoleelever hvert år kan blive klogere på mad, måltider og livsstil og får en bedre madforståelse.
Børn skal blive klogere på mad, måltider og livsstil.

I Helnæs på Fyn ligger landets eneste MADlejr. Det er en lejr, hvor ca. 1600 børn fra 6. og 7. klasse hvert år lærer om mad, måltider, bæredygtighed, sundhed og får en god oplevelse i en hel uge. Børnene smager på nye råvarer, laver maden fra bunden og høster, parterer og tilbereder maden selv.

Tilbuddet er så populært på de danske skoler, at flere tusind børn de sidste tre år har fået afslag på at komme på MADlejr – der er simpelthen ikke pladser nok.

”Derfor har vi sat os et mål om, at vi skal kunne tilbyde 10.000 børn at komme på MADlejr hvert år, og vi har derfor planer om at åbne fem nye MADlejre rundt omkring i landet. Helt konkret arbejder vi på at kunne åbne en ny MADlejr i Højer i Sønderjylland i 2019,” forklarer Arla Fondens direktør Sanne Vinther, der står for MADlejren.

For at nå målet hurtigst muligt om at få 10.000 børn sendt afsted på MADlejr hvert år, har Arla allerede iværksat en række initiativer, der skal hjælpe Arla Fonden med at finansiere det ambitiøse mål. Blandt andet går billetindtægterne fra dette års Arla Food Fest i Kongens Have til at få flere børn på MADlejr, ligesom Arla har iværksat en helt ny prisuddeling – Generation Food Award – hvor landets store fødevarevirksomheder uddeler priser til ildsjæle og gode initiativer, der bidrager til bedre maddannelse blandt børn. Sponsorater fra awardshowet går ligeledes til målet om at få 10.000 børn på MADlejr.

Forsker: Maddannelse handler om involvering og balance

Danskernes madvaner har ændret sig meget igennem de seneste årtier. Færre voksne laver mad fra bunden hver dag, og det har også indflydelse på børnene. Tal fra Coop Analyse viser, at på en gennemsnitlig hverdag er det kun syv procent af de danske børn, der er med i køkkenet for at lave aftensmad.

- Børn lærer ikke længere om maddannelse hjemme, ligesom madkundskabstimerne i de fleste danske skoler også holder sig til et minimum. Derfor kan vi virkelig se en stor effekt på elevernes holdning til mad, sammenligner man før og efter, de har besøgt MADlejr,” siger forsker Jacob Christensen, der siden 2015 har evalueret, hvad Arlas MADlejr gør ved børneneslæring om mad og måltider.

Evalueringerne, Jakob Christensen står bag, viser, at en meget stor procentdel af børnene blev mere åbne overfor mad, efter de havde været på MADlejr. 67 procent svarede, at de synes, det var sjovt at smage på ny mad, inden de besøgte MADlejr – mens det tal havde rykket sig til 97 efter, at børnene havde været på MADlejr i en uge. Ligesom 68 procent af børnene svarede, at det var sjovt at lave mad før, de besøgte MADlejr, var tallet vokset til 89 procent efter en uge.

- Vi kan se, at det har enormt stor effekt på børnene og deres indlæring, at de selv deltager aktivt hele tiden frem for, at de bare bliver undervist. De smager på alt, får alt i hænderne, ser hvor maden kommer fra, hvordan man slagter en kylling, og de får visuelt syn for, hvor meget sukker, der for eksempel er i et stykke kage. På den måde forstår børnene processen bedre, og det er målet, at de selv skal tage kritiske, bevidste valg, når de skal vælge, hvilken mad de vil spise,” forklarer Jacob Christensen.

På MADlejr er der nemlig ingen løftede pegefingre eller forbudt mad – for det handler om at lære børnene om balance.

- De oplevelser og den forståelse for mad, børnene får på MADlejr, sætter sig dybt i dem, og det er vores forhåbning, at de tager den maddannelse med sig videre i livet, så de kan tage ansvar for egen sundhed, siger Sanne Vinther fra Arla Fonden. Arla Fondens forventning er, at der senest i 2025 er i alt fem-seks MADlejre rundt om i landet, så mange flere teenagere får gode oplevelser og erfaringer med råvarer og måltider.

Flere nyheder

Det svenske hard rock band Takida kommer til Pumpehuset på deres 20 års jubilæumsturné. Læs mere!

Ny undersøgelse viser, at både bilister og cyklister bryder færdselsreglerne ved skoler. Træn ruten til og fra... Læs mere!

Fotograf Søren Solkær, der har sat sit navn under berømte portrætter af blandt andre Björk og David Lynch, hyl... Læs mere!

Hver 5. studerende er dårligere stillet til eksamen. De kæmper nemlig ikke blot med pensum, men også med polle... Læs mere!

Finanskrisen har sat sine spor på danskernes forbrugsadfærd. Selvom forbruget er ved at stige igen, er det end... Læs mere!

Rema 1000 har for 12. år i træk tocifret vækst i salget af økologiske fødevarer. Nye øko-varianter og et brede... Læs mere!

Siden 2015 har danskerne indsamlet plastiklåg fra Arlas mælkekartoner, så de kan genanvendes til gavn for milj... Læs mere!

Det er med hele ti løbsdatoer i ni byer, når femina Kvindeløb i maj og juni i år fejrer 20-års jubilæum, hvor ... Læs mere!

Mejeriforeningen vogter over mælken og har meldt Naturli’ Foods’ dairy free Almond Caffé Latte (iskaffe lavet ... Læs mere!

400.000 danskere lider af helårsalergi, som ubehandlet kan udvikle sig til astma. Her i den kolde tid risikere... Læs mere!