Netop offentliggjorte tal fra Boligsiden.dk viser, at der i 3. kvartal 2018 blev solgt 4.441 ejerlejligheder på landsplan, hvoraf 1.677 var i København by. På landsplan er det 743 færre end i samme periode for et år siden, hvilket svarer til et fald på 14%. Hvad København angår, så er der tale om 440 færre solgte lejligheder, hvilket er en nedgang på 21% i forhold til 3. kvartal i 2017. Samlet set er antallet af solgte ejerlejlighed i København i 2018 18% lavere end i 2017.

Netop offentliggjorte tal fra Boligsiden.dk viser, at der i 3. kvartal 2018 blev solgt  4.441 ejerlejligheder på landsplan, hvoraf  1.677 var i København by. På landsplan er det 743 færre end i samme periode for et år siden, hvilket svarer til et fald på 14%. Hvad København angår, så er der tale om 440 færre solgte lejligheder, hvilket er en nedgang på 21% i forhold til 3. kvartal i 2017. Samlet set er antallet af solgte ejerlejlighed i København i 2018 18% lavere end i 2017.
- Trods den lavere aktivitet og de seneste måneders prisfald mener vi ikke, at de københavnske ejerlejlighedspriser endnu har toppet, siger chefanalytiker i Nykredit Mira Lie Nielsen.

Ejerlejlighedsmarkedet puster ud efter flere år med meget højt tempo.

Den lavere aktivitet er bemærkelsesværdig- især fordi den er et markant skifte i forhold til de seneste 4 års næsten uafbrudte stigning på stigning i såvel antallet af handler som i priserne på ejerlejligheder. Udviklingen har været trukket af Københavnsområdet, hvor opbremsningen derfor også er mest markant nu. Det er dog vigtigt at holde krise-retorik ude af denne udvikling- der er tale om en ventet og imødeset udvikling hen mod mere normale tilstande.

Der kan ikke blive ved med at blive handlet flere og flere ejerlejligheder og boligpriser, som år på år øges betydeligt mere end indkomsterne, vil ikke vare ved. Set over en lidt længere årrække er det samtidig tydeligt, at aktivitetsniveauet på ejerlejlighedsmarkedet ikke er i bund- det er blot i sammenligning med de seneste par år, at skiftet er stort. Af disse årsager er det positivt, at foden gradvist lettes fra gaspedalen på ejerlejlighedsmarkedet, da det mindsker risikoen for en uhensigtsmæssig brat opbremsning.

Hvorfor falder antallet af solgte ejerlejligheder?

- Der ligger en buket af forklaringer bag de færre handler i 2018. Efter en årrække hvor der næsten udelukkende har været kraftig medvind til boligmarkedet i København er der nu flere faktorer, som skaber modvind. Først og fremmest har priserne efter de seneste års årlige fremgang på 10% nået et niveau, hvor færre boligkøbere vil og kan være med, siger chefanalytiker i Nykredit Mira Lie Nielsen.

- Samtidig trådte strengere kreditkrav i kraft ved årsskiftet, hvilket ligeledes har reduceret feltet af potentielle købere. Endelig kan den seneste tids afmatning have haft en selvforstærkende effekt, da boligkøberne ikke ønsker at købe bolig i et marked, der viser svaghedstegn. Kort fortalt fordi det kan vise sig at være billigere at vente, når priserne falder. I 2018 er nettotilflytningen til København ydermere blevet negativ- der flytter simpelthen flere ud af byen end ind, og det tager også noget af efterspørgslen.

Fremtiden for København er ikke dyster, men mere usikker end længe

- Trods den lavere aktivitet og de seneste måneders prisfald mener vi ikke, at de københavnske ejerlejlighedspriser endnu har toppet. Der vil de kommende år fortsat været et underliggende pres på de københavnske ejerlejlighedspriser, da blandt andet indbyggertallet og indkomsterne ventes at stige. I de kommende par år er der dog ting som kan ændre på udsigterne, påpeger Mira Lie Nielsen.

Usikkerheden om de nye boligskatter, der træder i kraft 2021, kan få køberne til at trække sig og dæmpe prispresset. Omvendt kan muligheden for at få skatterabat betyde øget efterspørgsel i årene frem til 2021, hvilket kan føre til flere handler og øget prispres. Samtidig er renteudviklingen en joker, som kan få stor betydning for prisudviklingen på det rentefølsomme københavnske boligmarked.

Flere nyheder

Bæredygtighed er mere aktuelt, end nogensinde før. På Folkemødet, som løb af stablen i sidste uge, var verdens... Læs mere!

Helt ren luft i køkken og bolig med Thermex Le Mans II emfang og Plasmex filter-teknologi. Læs mere!

Prisstigningerne på ejerlejligheder har længe trukket fra prisstigningerne på villaer og rækkehuse, men i 2018... Læs mere!

Mere mod, mindre farveforskrækkelse og flere individuelle valg. Det er blot nogle af de nøgleord, der kommer t... Læs mere!

Er man villig til at betale 100.000 kroner ekstra, tilbyder Lind & Risør en tilbagetrædelsesaftale som sikrer ... Læs mere!

Boligejere med et rentefald på boliglånet i 2019 står i en gunstig situation med en vitaminindsprøjtning til r... Læs mere!

AUBO Køkken & Bad har lanceret en helt ny serie af smukke og funktionelle fronter til køkken og bad. Serien ha... Læs mere!

De nominerede til Byplanprisen 2018 er Fredensborg, Esbjerg og Vejle Kommuner. De 3 projekter rummer bl.a. kli... Læs mere!

En samlet løsning, der kan bestilles og koordineres med én leverandør. Det er dét, kunderne efterspørger, når ... Læs mere!

Lejlighederne i The Silo i Københavns Nordhavn er nu næsten udsolgt. Af de i alt 40 lejligheder er der kun tre... Læs mere!