Effektivt værn på motorvejsbroer i Danmark skal sætte en stopper for den seneste bølge af stenkast. Det stigende problem skaber stor utryghed blandt de danske bilister på motorvejene, og myndighederne har endnu ikke fundet løsningen, som ellers ligger lige for. Løsningen er nemlig tilgængelig og både statistikkerne og erfaringer, viser at den har stor effekt.

Effektivt værn på motorvejsbroer i Danmark skal sætte en stopper for den seneste bølge af stenkast. Det stigende problem skaber stor utryghed blandt de danske bilister på motorvejene, og myndighederne har endnu ikke fundet løsningen, som ellers ligger lige for. Løsningen er nemlig tilgængelig og både statistikkerne og erfaringer, viser at den har stor effekt.
Bo Hylsebeck fremviser overvågningskamera på motorvejsbro ved E45.

Der har i den seneste tid, efter den tragiske ulykke på motorvejen, hvor en tysk familie blev offer for en frygtelig og tankeløs handling, været stor debat og opmærksomhed omkring problemet med stenkast fra motorvejsbroer. Det skaber utryghed for bilister der færdes på motorvejene, og tendenserne viser at bilisterne fravælger motorvejene og vælger landevejene i stedet. Politi og myndigheder har endnu ikke fundet en løsning, der kan afhjælpe problemet.

Flere privatpersoner og virksomheder forsøger sig med forskellige initiativer for at få sat en stopper for det stigende problem. Fagforeningen Business Danmark og 3F’s Transportgruppe står, blandt andre, bag en af historiens største dusører på over 100.000 kr., som udloves for oplysninger i sagen om motorvejsdrabet på Fyn. Ligesom der også er startet støtteindsamlinger til den tyske familie. Mange nye initiativer igangsættes for at komme problemet til livs og det kan være et udtryk for befolkningens utryghed og store ønske om at få stoppet dette stigende problem.

"Vores erfaringer med videoovervågning viser os, at der forekommer et markant fald i kriminalitet og hærværk på særligt udsatte områder, hvor der indsættes videoovervågning. Derfor undrer det os, at man ikke monterer videoovervågning på de broer, der har været udsat for de omtalte stenkast" siger Bo Hylsebeck, Direktør, SecPro Sikring.

En intelligent videoovervågningsløsning er et effektivt værn, som kan bistå politiet i opklaringen og finde frem til gerningsmændene og derudover i høj grad også vil virke præventivt og dermed forebygge mod denne form for kriminalitet. Løsningen kan kobles op på en vagtcentral, som får besked og kan verificere, hvis nogen opholder sig på broerne og dermed gøre det muligt, at reagere hurtigt og sende en patrulje afsted, hvis der er mistanke om endnu et stenkast fra en motorvejsbro.

"Kvaliteten i videoovervågning er steget markant de seneste år og det øger derfor også udbyttet af en videoovervågningsløsning markant. Den forbedrede kvalitet giver bedre betingelser for Politiet, idet intelligent videoovervågning i dag kan forsyne Politi med bevægelsesmønstre, signalement og nummerplader" siger Bjørn Aunsbjerg, Produktspecialist, SecPro Sikring.

I søgningen efter en løsning på problemet er økonomien og omkostningerne i fokus og mange specialister har udtalt at det er for dyrt at sikre motorvejsbroer mod stenkast. Set fra et samfundsøkonomisk perspektiv kan det dog være væsentligt dyrere at lade være, mener Bo Hylsebeck.

"I en samfundsøkonomisk udregning af alle omkostningerne til beredskab og sygepleje, for ikke at nævne bilisternes ændrede kørselsadfærd, hvor mange nu vælger landevejene, som statistisk står for flere færdselsuheld end motorvejene, kan det måske alligevel godt betale sig, at sikre motorvejsbroerne" fortsætter Bo.

Det er en økonomisk overkommelig opgave, at sikre ’de mest udsatte’ motorvejsbroer med videoovervågning og det sender også et godt signal til de danske bilister og udlandet, at man tager hånd om problemet og finder en løsning.

SecPro Sikring A/S er en sikringsgrossist fra Kolding, som er specialister indenfor sikringsbranchen med alarm og videoovervågning.

Flere nyheder

Fra i dag og resten af ugen kan bilisterne se repræsentanter fra Rådet for Større Dæksikkerhed og Dækimportørf... Læs mere!

Toyota har netop åbnet for forsalget af den helt nye og femte generation af verdens bedst sælgende SUV, Toyota... Læs mere!

I år kan Ford Motor Company fejre 100 år i Danmark, og salgstallene for det 99. år viser en fremgang både for ... Læs mere!

Over to dage i starten af november måned testede udvalgte medlemmer af fagforeningen Business Danmark sammen m... Læs mere!

Harley-Davidson etablerer nye research og udviklingscenter i Silocon Valley - i første omgang med fokus på de ... Læs mere!

Verdens bedst sælgende bilmodel gennem tiderne, Toyota Corolla, vender tilbage på det danske marked. Læs mere!

TEST: Vi har været en tur på den tyske autobahn med den nye Porsche 718 Boxster GTS, for at afprøve bilen i de... Læs mere!

En ny udgave af en af Danmarks mest populære biler, Toyota AYGO, er klar til at indtage de danske veje. Det sk... Læs mere!

TEST: Peugeot 308 blev introduceret på det danske marked for et års tid siden. Og der er tale om godt håndværk... Læs mere!

TEST: Volvo XC40 har bidt sig fast blandt den kompakte SUV-klasse. Den er smuk på den nordiske måde, og byder ... Læs mere!