Når Metro Cityringen åbner i 2019 får Frederiksberg Allé både en ny metrostation og et nyt Madkulturens Hus inklusive 30 nye boliger.

Når Metro Cityringen åbner i 2019 får Frederiksberg Allé både en ny metrostation og et nyt Madkulturens Hus inklusive 30 nye boliger.
Madkulturens Hus og de 30 boliger forventes at stå færdigt i 2019 samtidig med åbningen af den nye metrostation.

Vinderprojektet er tegnet af arkitektfirmaet COBE og vil blive opført af Union Holding og NRE Denmark A/S. NRE Denmark er totalentreprenør, og Arne Elkjær A/S er rådgivende ingeniører. Frederiksberg Kommune har netop indgået aftale om afhændelse af grunden.

Vinderprojektet er resultatet af en bygherrekonkurrence, som Frederiksberg Kommune har holdt sammen med Realdania By og Byg. Det opføres oven på indgangen til den kommende nye metrostation Frederiksberg Allé, som får en forventet daglig gennemstrømning på cirka 10.000 mennesker. Placeret midt på den Paris-inspirerede lindetræs-allé, vil det blive et af bydelens nye centrale mødesteder og et omdrejningspunkt for fremtidigt byliv.

Madkulturens Hus fordeler sig på byggeriets to nederste etager med madboder, workshop- og undervisningsfaciliteter. I stueetagen vil borgere og besøgende kunne mødes omkring kulinariske oplevelser ved både faste og mobile madboder, og på 1. sal bliver der plads til at nyde de indkøbte varer. Her vil der også være faciliteter til afholdelse af diverse arrangementer.

Oven på Madkulturens Hus etableres i alt 30 nye boliger. Bebyggelsen formes som et L og afslutter dermed hjørnet mellem Frederiksberg Allé og Platanvej, som længe har fremstået som et ”hul” i rækken af bebyggelse på alléen.

Dan Stubbergaard, der er COBE’s indehaver og kreative direktør, beskriver de arkitektoniske overvejelser således: ”Byggeriet kommer til at afslutte det uforløste hjørne mellem Frederiksberg Allé og Platanvej på ægte Frederiksberg-manér, og det føjer sig ind i og giver en nyfortolkning af Frederiksberg Allés arkitektoniske egenart. Udover at blive et nyt byrum for metrotrafik, bliver Madkulturens Hus også et samlingspunkt i bydelen. Det bliver en platform for et mentalt sceneskifte med udgangspunkt i gastronomi og sanselige oplevelser i de nærliggende teatre, museer og øvrige rekreative tilbud. Med placeringen oven på den kommende metrostation bliver Madkulturens Hus samtidig en port til Frederiksberg Allé, som vil være med til at generere liv og aktivitet og styrke områdets position som en attraktiv destination i Hovedstaden.”

Fællesskab på flere niveauer
Boligerne oven på Madkulturens Hus vil fremstå som fem mindre sammensatte byhuse med i alt 30 forskellige boliger. I 7 meters højde, og med kig igennem lindetræernes trækroner, vil familier således kunne bo i rækkehuse i 2 til 3 etager, unge og singler vil kunne bo i studio-lejligheder, og øverst oppe vil der være en enkelt penthouse-lejlighed. Byggeriet har egen lukket gårdhave.

Dan Stubbergaard tilføjer: ”For at skabe så vide rammer som muligt for et socialt, vedkommende byggeri, bygger vi forskellige typer af familie- og singleboliger med mange fællesområder. Målet har været at skabe et rigt bomiljø, der befordrer fællesskab på flere niveauer. Et sted, hvor der er mulighed for en varieret beboersammensætning med mange former for familieliv, og hvor man vil møde sin nabo på daglig basis.”

Mod Frederiksberg Allé beklædes byhusene med mursten. Dette skaber en direkte sammenhæng til alléens historiske omgivelser. Boligerne er desuden tilpasset ved for eksempel at mime naboejendommenes facadelinjer og vinduernes mønstre og placering. Hjørnehuset får et tårn, lige som de karakteristiske, historiske boliger på alléen har.

Frederiksbergs borgmester Jørgen Glenthøj (C) er glad for vinderforslaget: ”Det har været vigtigt, at det nye byggeri på én gang respekterer de unikke omgivelser på Frederiksberg Allé og samtidig skiller sig ud og bliver noget særegent. Jeg er sikker på, at projektet vil tilføre området værdi og masser af byliv, samtidig med at det falder flot ind i omgivelserne.”

Hos Realdania By og Byg, der har hjulpet med finde vinderen, siger Projektchef Peter Fangel Poulsen: ”Det er et helt særligt og smukt sted på Frederiksberg, og konkurrencen har vist, at det er muligt at få udviklet, prissat og prioriteret hensynet til bykvalitet, når kommuner skal sælge og udvikle sine vigtigste byggegrunde.”

Et resultat af tæt samarbejde
Direktør for NRE Denmark, Jacob Eiskjær Olesen, siger: ”Med en både fornem og moderne arkitektonisk løsning er Madkulturens Hus et eksempel på, hvordan mange forskellige hensyn kan gå op i en højere enhed. Den slags kræver tæt samarbejde fra de første ideer til projektet står færdigt – og COBE, Union og NRE Denmark har gode erfaringer at trække på fra The Siloprojektet i Nordhavn, hvor vi aktuelt arbejder tæt sammen.”

Madkulturens Hus og de 30 boliger forventes at stå færdigt i 2019 samtidig med åbningen af den nye metrostation. Konkurrencen om Frederiksberg Allé 41 blev afviklet over to faser fra efteråret 2015 til foråret 2016 med i alt ni deltagende hold.

Flere nyheder

Mere mod, mindre farveforskrækkelse og flere individuelle valg. Det er blot nogle af de nøgleord, der kommer t... Læs mere!

Få ekstra rum med nye kvalitetsløsninger til gæster, hønsehold og alle redskaberne. Læs mere!

Er man villig til at betale 100.000 kroner ekstra, tilbyder Lind & Risør en tilbagetrædelsesaftale som sikrer ... Læs mere!

Boligejere med et rentefald på boliglånet i 2019 står i en gunstig situation med en vitaminindsprøjtning til r... Læs mere!

En samlet løsning, der kan bestilles og koordineres med én leverandør. Det er dét, kunderne efterspørger, når ... Læs mere!

Lejlighederne i The Silo i Københavns Nordhavn er nu næsten udsolgt. Af de i alt 40 lejligheder er der kun tre... Læs mere!