Schneider Electric og Privathospital Hjertecenter Varde indgår partnerskab efter "shared savings"-modellen, der sikrer energibesparelser for næsten en million kroner ved at justere og optimere hospitalets bygningsautomation.

Schneider Electric og Privathospital Hjertecenter Varde indgår partnerskab efter "shared savings"-modellen, der sikrer energibesparelser for næsten en million kroner ved at justere og optimere hospitalets bygningsautomation.
Projektet sammen med Schneider Electric er godt for både miljøet og for hospitalets økonomi," siger Ricardo Sanchez, adm. dir. og overlæge på Privathospital Hjertecenter Varde.

Som regel er der en pris at betale, når man vil opnå noget, også når det gælder energibesparelser. Men nogle gange er det hverken svært, dyrt eller på anden måde forbundet med risiko at høste fordelene ved et lavere energiforbrug.

Faktisk kan det gøres helt gratis og uden nogen form for risiko. I hvert fald hvis man lægger risikoen over på en global specialist i energioptimering. Det er præcis, hvad Privathospital Hjertecenter Varde har

"På meget kort tid er det lykkedes at nedsætte vores energiforbrug ganske betydeligt. Vi ønsker, ligesom alle andre virksomheder, at agere ansvarligt overfor miljøet, og vi har selvfølgelig også et ønske om at drive en sund virksomhed. Projektet sammen med Schneider Electric er godt for både miljøet og for hospitalets økonomi," siger Ricardo Sanchez, adm. dir. og overlæge på Privathospital Hjertecenter Varde.

Deler opnåede besparelser

Hospitalet har, som en af de første virksomheder i Danmark, indgået et energibesparende partnerskab med Schneider Electric efter den såkaldte "shared savings"-model. Den går, som navnet antyder, ud på at man deler de opnåede besparelser. Hele risikoen ligger hos Schneider Electric, og det er en helt ny måde at tænke energibesparelser på og føre dem ud i livet.

I 2010 flyttede Privathospital Hjertecenter Varde ind i nye, moderne bygninger på i alt 5.300 kvadratmeter, og Schneider Electric var blandt leverandørerne af de tekniske installationer. Derfor var det naturligt også at tage en dialog med Schneider Electric om mulighederne for at optimere udnyttelsen af energien og nedsætte forbruget.

Det gør man ved at fjernovervåge hospitalets BMS-anlæg, opsamle og analysere data og så ændre på de relevante parametre for bygningernes drift, forklarer Bo Johansson, som er leder af Schneider Electrics Remote Operation Center. Det er her, informationerne fra Varde bliver indfanget og omsat til energibesparende handling. Bo Johansson ser store muligheder for modellen:

"Shared Savings er et nyt tilbud inden for vores Energy Performance Services, og vi ser et enormt potentiale for modellen. Den er oplagt for rigtig mange virksomheder, fordi de ikke har nogen risiko overhovedet. Virksomheden skal ikke have en krone op af lommen - til gengæld deler vi de opnåede besparelser ligeligt mellem os," siger Bo Johansson.

Sparer næsten en million kroner

For Privathospital Hjertecenter Varde er tallene til at tage og føle på. Allerede i løbet af aftalens første tre måneder har man sparet næsten 46.000 kroner. I hele aftaleperioden på fem år ventes den samlede besparelse at være næsten en million kroner.

Bo Johansson fortæller, at Schneider Electrics specialister har optimeret en række driftsparametre og styringer på hospitalets BMS-anlæg.

"Vi har blandt andet ændret ventilationsanlæggene til mere behovsstyret drift, automatisk justering for at sikre lavest mulig fremløbstemperatur på varmeanlæg og løbende optimering af rumtemperaturer, luftmængder og CO2-niveauer," siger Bo Johansson.

Alle justeringer er sket med maksimalt hensyn til komforten for både patienter og personale, og selvfølgelig til de helt særlige krav, et moderne hospital med operationsstuer stiller til driftssikkerhed.

Overlæge og adm. dir. Ricardo Sanchez er, sammen med hospitalets øvrige ledelse, meget tilfreds med både samarbejdet med Schneider Electric og med resultaterne.

"Schneiders Electrics specialister har virkelig været dygtige til at identificere områder, hvor vi kunne nedsætte forbruget. Vi har fået god rådgivning, alle aftaler er blevet overholdt og løfterne om besparelser er blevet indfriet," fastslår siger Ricardo Sanchez.

Flere nyheder

Mange virksomheder skilter med gratis ydelser på nettet. Men er det for godt til at være sandt? Der skal trods... Læs mere!

En klar strategi, dyb specialisering, fantastisk sammenhold og kompetenceudvikling i verdensklasse gør Elbek &... Læs mere!

Der stilles særlige krav og høj kvalitetsstyring til rengøring og adfærd i renrumsmiljøer. Virksomheden Coor, ... Læs mere!

Hansen & Nielsen i Næstved sætter øget fokus på deres aktiviteter inden for el-installation og designbelysning... Læs mere!

Reklamebureauet Liquidminds har købt en del af adfærdsbureauet BehaviorCPH. Det skal kvalificere fremtidige re... Læs mere!

Facader, skilte og kreditkort for 17.500 kunder i Saxo Privatbank vil i løbet af 2018 skifte farve til Alm. Br... Læs mere!

Rambøll-chef bliver ny formand for FRI - Foreningen af Rådgivende Ingeniører. Læs mere!

Med en omsætning på 30 milliarder kroner og et resultat før skat på 3,4 milliarder blev 2016/17 det hidtil bed... Læs mere!

Ransomware, CEO-fraud og NotPetya, var nogle af de sikkerhedstrusler, der tog overskrifterne i 2017. Men der v... Læs mere!

Der er betydelig forskel på, hvordan digitaliseringen har gjort sit indtog hos de danske virksomheder. Det vis... Læs mere!