Huspriserne faldt i maj, mens priserne på ejerlejligheder var stort set uændret. Det viser netop offentliggjorte månedstal fra Danmarks Statistik. Vi holder ejerlejlighedsmarkedet i København under lup og forventer prisstigninger her på 8,7% i 2017. De høje prisstigninger kræver is i maven hos boligkøberne.

Huspriserne faldt i maj, mens priserne på  ejerlejligheder var stort set uændret. Det viser netop offentliggjorte månedstal fra Danmarks Statistik. Vi holder ejerlejlighedsmarkedet i København under lup og forventer prisstigninger her på 8,7% i 2017. De høje prisstigninger kræver is i maven hos boligkøberne.
Det er ikke en naturlov, at boligpriserne stiger med 10% årligt, som vi har set de seneste år.

Af Jacob Isaksen, Boligmarkedsanalytiker i Nykredit

Maj måned var knap så mild ved landets boligejere. Huspriserne faldt med 0,4% fra april til maj, mens priserne på ejerlejlighederne var stort set uændrede og steg med 0,1%. Selv om udviklingen er lidt til den svage side, så kan landets boligejere glæde sig over pæne stigninger det seneste år. Huspriserne ligger i forårsmånederne 4,9% over samme periode i 2016, mens det er 7,0% for ejerlejligheder.

Selv om dagens tal er lidt til den svage side ændrer det ikke vores overordnede syn på boligmarkedet. Vi forventer, at huspriserne vil stige med 4,0% på landsplan i 2017, mens ejerlejlighedspriserne vil stige med 7,1%. Fremgangen er blandt drevet af beskæftigelses- og indkomstfremgang, mens den spirende optimisme på boligmarkedet og i dansk økonomi også vil smitte positivt af på priserne. Samtidig forventer vi, at renteniveauet fortsat vil ligge lavt og understøtte priserne.

Lup på Københavns ejerlejlighedsmarked

Dagens tal fra Danmarks Statistik gælder hele landet, men eftersom en stor del af landets ejerlejligheder findes i hovedstaden, giver dagens tal en pejling af prisudviklingen i København. Her er priserne steget i omegnen af 10% årligt siden 2012, og dagens tal indikerer, at tendensen fortsat er opadrettet. Prisstigningerne gør, at vi er ekstra opmærksomme på udviklingen i København.

Som boligejer skal man ikke stirre sig blind på udviklingen. Det er ikke en naturlov, at priserne stiger med 10% årligt, som vi har set de seneste år. Det skyldes blandt andet, at indkomsterne ikke stiger tilsvarende. Færre boligkøbere vil og kan betale priserne i København, hvilket får dem til at se efter alternativer. Nogle ser uden for København, hvor de kan få flere kvadratmeter for pengene. Andre går på kompromis med størrelsen på boligen og indretter sig på færre kvadratmeter for at kunne bo i byen. Det har været med til at presse efterspørgslen på mindre ejerlejligheder op, og lige nu ser vi, at høje prisstigninger på mindre boliger på 50-75m2 betyder, at de gennemsnitlige kvadratmeterpriser i København fortsat stiger i omegnen af 10% årligt.

De seneste år har vi set nogle forholdsvist store ungdomsårgange, der har betydet ekstra pres på boligmarkedet i hovedstaden, da en stor del søger mod hovedstaden for at få en uddannelse. De kommende år er årgangene mindre, og det kan betyde en lavere efterspørgsel efter mindre boliger i København. Samtidig er dansk økonomi inde i et opsving, som normalt er forbundet med, at færre søger ind på uddannelser, da det er lettere at finde et ufaglært arbejde. Det ændrer dog ikke ved, at vi her og nu står i en situation, hvor udbuddet af boliger i København ikke kan matche den høje efterspørgsel. Blandt andet derfor forventer vi, at priserne på ejerlejlighederne i København vil stige med 8,7% i 2017.

Anbefaling: Is i maven og rentesikring

Vores anbefaling til boligkøberne i København er, at de skal have is i maven og ikke spænde buen for hårdt for at komme med på toget. Gennem det seneste år er der blevet slået mere end 8.000 ejerlejligheder op til salg i Københavns Kommune. Misser man en bolig i sin jagt skal der nok dukke en ny op.

Samtidig er det en rigtig god ide at udnytte det nuværende lave renteniveau til at sikre renten i længere tid end blot et halvt eller helt år ad gangen. Et fastforrentet lån står lige nu som en stærk medspiller for boligejerne, som fjerner renteusikkerheden i husholdningsbudgettet, men nok så vigtigt garderer man sin friværdi mod eventuelle prisfald afledt af rentestigninger.

Flere nyheder

Lejlighederne i The Silo i Københavns Nordhavn er nu næsten udsolgt. Af de i alt 40 lejligheder er der kun tre... Læs mere!

Designet bag den nye SACKit Nordic-serie bygger på genkendelighed, kompromisløshed og eksklusivitet. Læs mere!

En eksklusiv vinøs nyhed er essentielt i Svane Køkkenets 2018-kollektion, som emmer af nordisk råstyrke og mas... Læs mere!

1,5%-lånet er tilbage som mulighed for boligejerne. Lånene taler både til boligkøbere og eksisterende boligeje... Læs mere!

Fra uge 9 kan kunderne sætte sig godt til rette i Danmarks største udvalg af havemøbler hos IDEmøbler, der ogs... Læs mere!

Boligejerne tager nu et nyt, stort skridt på vejen til at sikre boligejerne gode vilkår. Boligejerne - interes... Læs mere!