Det er blevet moderne at bygge højhuse i Danmark, men nye tal viser, at danskerne ikke har lyst til at bo i dem. Kun fem procent ønsker at bo i den øverste tredjedel, lyder det fra analyse- og udviklingsdirektør Henrik Sørensen fra rådgivningsvirksomheden Exometric, der afdækker muligheder og risici i ejendomsbranchen.

Det er blevet moderne at bygge højhuse i Danmark, men nye tal viser, at danskerne ikke har lyst til at bo i dem. Kun fem procent ønsker at bo i den øverste tredjedel, lyder det fra analyse- og udviklingsdirektør Henrik Sørensen fra rådgivningsvirksomheden Exometric, der afdækker muligheder og risici i ejendomsbranchen.
I Danmark svarer 36 procent af de adspurgte nej til at bo i et højhus.

København og Aarhus er godt i gang med at bygge højhuse og flere provinsbyer lufter jævnligt ambitiøse planer om det samme. Men spørger man danskerne, ønsker kun hver femte at bo i et højhus - og kun 5 procent ønsker at bo i den øverste tredjedel. Det viser en ny undersøgelse fra den danske rådgivningsvirksomhed Exometric..

Exometric leverer uvildige analyser, der giver unik indsigt i forbrugere og virksomheders intentioner i forhold til fast ejendom. Den nye undersøgelse bygger på tal fra fem forskellige byområder i Danmark inkl. København, Aarhus og Odense. Exometric har i forbindelse med undersøgelsen talt med over 2000 respondenter. Definitionen på et højhus er, at det er 10-12 etager eller højere.

I undersøgelsen svarer 36 procent af de adspurgte nej, de ønsker ønsker at bo i et højhus. 44 procent svarer et lunkent "måske". Kun de sidste 20 procent af de adspurgte svarer ja, de vi gerne bo i et højhus. Men spørger man derefter ind til, hvor de foretrækker at bo i højhuset, svarer 77 procent af de 20 procent, at de vil bo i enten den nederste eller den mellemste del af højhuset. Det vil paradoksalt nok sige, at kun 23 procent af de 20 procent – svarende til under fem procent af det samlede antal adspurgte - vil bo i den øverste del af højhuset.

Det er den fortsatte urbanisering i Danmark og deraf følgende fortætning af de større byer, der gør, at overvejelserne om at bygge i højden er begyndt at melde sig hos de danske beslutningstagere. Flere af dem af kan være inspireret af den kendte amerikanske byplanlægger Richard Florida. Han argumenterer i sin nye bog ”The new urban crisis” for etableringen af flere højhuse som en nødvendig del af fremtidens byplanlægning, hvis storbyer New York, San Fransisco og London skal gøres mere økonomisk tilgængelige for andre end højindkomstgrupperne.

"Men der er langt fra Richard Floridas storbyer til en dansk kontekst," advarer manden bag den nye undersøgelse, Henrik Sørensen, analyse- og udviklingsdirektør og partner i Exometrics.

Han er bekymret for om den danske ejendomsbranches aktører og beslutningstagere forstår risikoen ved at bygge højhuse, nemlig at efterspørgslen er meget lille, samtidig med at de er relativt dyre at bygge.

"På sigt kan andelen af dem, der i dag svarer ’måske’ flyttes over til ja-sigerne, men formentlig kun, hvis der er for få andre alternativer i byen. Så min anbefaling til de danske byer er derfor, at man kun skal bygge i et lavt tempo og et mindre antal højhuse, da absorberingen i sådanne bygninger i øjeblikket er meget langsommere end eksempelvis mere traditionelle lav-tæt ejendomme som er karakteristiske for danske byer i dag,” siger manden bag undersøgelsen, Henrik Sørensen.

Flere nyheder

De nominerede til Byplanprisen 2018 er Fredensborg, Esbjerg og Vejle Kommuner. De 3 projekter rummer bl.a. kli... Læs mere!

Dansk Arkitektur Center åbner d. 3. oktober 2018 dørene til Prefab Reality Symposium 2018. Temaet er designfri... Læs mere!

En samlet løsning, der kan bestilles og koordineres med én leverandør. Det er dét, kunderne efterspørger, når ... Læs mere!

Lejlighederne i The Silo i Københavns Nordhavn er nu næsten udsolgt. Af de i alt 40 lejligheder er der kun tre... Læs mere!

Det bliver igen i år den vestjyske køkkenproducent AUBO, der leverer køkkener og bade til drømmeboligerne i de... Læs mere!

Maria Berntsen er en af Danmarks mest anerkendte designere med en særlig forkærlighed for glas. Hun har samarb... Læs mere!

Mange danskere tror, at det farlige asbest kun forekommer i tagplader på huse. Asbest har dog i mange år været... Læs mere!

Fra uge 9 kan kunderne sætte sig godt til rette i Danmarks største udvalg af havemøbler hos IDEmøbler, der ogs... Læs mere!

Boligejerne tager nu et nyt, stort skridt på vejen til at sikre boligejerne gode vilkår. Boligejerne - interes... Læs mere!

Økonomi er for nogle mennesker sværere end raketvidenskab, og samtidig er boligmarkedet ikke helt til at blive... Læs mere!