Mange danskere tror, at det farlige asbest kun forekommer i tagplader på huse. Asbest har dog i mange år været flittigt brugt i adskillige byggematerialer – faktisk så flittigt, at det for bare 50 år siden var lige så almindeligt at anvende asbest, som gips er i dag.

Mange danskere tror, at det farlige asbest kun forekommer i tagplader på huse. Asbest har dog i mange år været flittigt brugt i adskillige byggematerialer – faktisk så flittigt, at det for bare 50 år siden var lige så almindeligt at anvende asbest, som gips er i dag.
Det er ikke ualmindeligt at støde på asbest i ældre bygningsdele under renovering, og en tommelfingerregel lyder, at bygninger fra før 1986 er særligt tilbøjelige til at indeholde materialer med asbest.

Alt fra isolering til gulve og vægbeklædninger kan have spor af de sundhedsskadelige fibre, men alligevel forbinder langt de fleste kun asbest med tagplader.

Asbests brandsikrende og forstærkerende egenskaber gjorde det til fortidens vidundermiddel. Ud over byggeri blev det blandt andet også anvendt i teater- og filmbranchen som kunstig sne. Rene asbestfibre glitrer som snefnug og under navne som ”Pure White” og ”White Magic” blev den ”farlige sne” strøget over adskillige skuespillere fra 1920-1950.

Inden for byggeri har asbest været anvendt til armering i beton eller som fliseklæb i badeværelser, da det ikke nedbrydes ved fugtpåvirkninger. Det er derfor ikke ualmindeligt at støde på asbest i ældre bygningsdele under renovering, og en tommelfingerregel lyder, at bygninger fra før 1986 er særligt tilbøjelige til at indeholde materialer med asbest.

Asbest bag dine fliser

Kemiingeniør og miljørådgiver Jytte Vestergård Jensen fra OBH-Gruppen A/S Rådgivende Ingeniører arbejder med bygningsundersøgelser og fremhæver især ét problemfelt, hvor folk ofte bliver overraskerede over forekomsten af asbest.

”Klæbematerialet, der sidder på bagsiden af badeværelsesklinker og gulvfliser, indeholder ofte asbest i gamle ejendomme. Hvis man først begynder at brække fliserne op, er det stort set umuligt at undgå, at asbeststøvet bliver frigivet til luften. ”

Vil man være helt sikker på, at ens bolig ikke indeholder asbest, skal prøver fra bygningsdele sendes til analyse. Ellers kan man selv tjekke boligens materialer for risiko for asbest i en oversigt udarbejdet af ingeniørfirmaet OBH-Gruppen.

Det farlige støv

Faren ved asbest opstår, hvis der går hul på et materiale, der indeholder asbest. For eksempel hvis badeværelsesflisen knækker eller gammel rørisolering rives itu. Går der først hul på materialet, kan støv frigives, og det er netop asbeststøvet, der er farligt. Støvet indeholder mineraler, der er så små og tynde, at de ved indånding kan trænge ind i de allerfineste forgreninger af lungerne, hvor de kan hobe sig op.

Laboratoriechef, Mads Peacock fra OBH-Gruppen A/S Rådgivende Ingeniører, oplever ofte at få privatpersoner i røret, der efter at have kastet sig ud i et renoveringsprojekt har fået sig en farlig overraskelse.

”Et renoveringsarbejde i en kælder med asbestholdig rørisolering kan frigive asbeststøv til luften, hvis ikke isoleringen håndteres korrekt, og desværre har støvet i luften det med at brede sig til resten af ejendommen, hvor det vil forurene indeklimaet og være til fare for hele familien, ” fortæller Mads Peacock.

Opfordringen fra både Jytte Vestergård Jensen og Mads Peacock lyder, at man bør orientere sig om risikoområderne i sit hjem, før man begynder en renovering. En simpel googlesøgning kan hjælpe til at tage de nødvendige forholdsregler, påpeger de.

”Vær opmærksom på, hvad du udsætter dig selv for, og sæt dig ind i, hvad det er for materialer og risici du potentielt arbejder med af hensyn til dig selv og dit indeklima, ” siger Mads Peacock.

Mads Peacock fra OBH-Gruppen anbefaler, at man benytter sig af en rådgiver, hvis man har en bygning, som man mistænker for at have asbest. En rådgiver har den bygtekniske viden, som kræves for at finde de bygningsdele, der kan indeholde asbest.

Flere nyheder

De nominerede til Byplanprisen 2018 er Fredensborg, Esbjerg og Vejle Kommuner. De 3 projekter rummer bl.a. kli... Læs mere!

Dansk Arkitektur Center åbner d. 3. oktober 2018 dørene til Prefab Reality Symposium 2018. Temaet er designfri... Læs mere!

En samlet løsning, der kan bestilles og koordineres med én leverandør. Det er dét, kunderne efterspørger, når ... Læs mere!

Lejlighederne i The Silo i Københavns Nordhavn er nu næsten udsolgt. Af de i alt 40 lejligheder er der kun tre... Læs mere!

Det bliver igen i år den vestjyske køkkenproducent AUBO, der leverer køkkener og bade til drømmeboligerne i de... Læs mere!

Maria Berntsen er en af Danmarks mest anerkendte designere med en særlig forkærlighed for glas. Hun har samarb... Læs mere!

Fra uge 9 kan kunderne sætte sig godt til rette i Danmarks største udvalg af havemøbler hos IDEmøbler, der ogs... Læs mere!

Boligejerne tager nu et nyt, stort skridt på vejen til at sikre boligejerne gode vilkår. Boligejerne - interes... Læs mere!

Økonomi er for nogle mennesker sværere end raketvidenskab, og samtidig er boligmarkedet ikke helt til at blive... Læs mere!

Ejendomsudviklingsfirmaet Calum påbegynder nu opførelsen af 64 lejligheder i Køges Søndre Havn, få hundrede me... Læs mere!